Biography

Ida Jenshus/ Two Worlds

Det har gått ti år siden Ida Jenshus (nå 30) debuterte på plate med albumet Color of the Sun (2008), en utgivelse som kunne få deg til å tro at det var gangavstand mellom Steinkjer, Nord-Trøndelag og Laurel Canyon, California.

Med de to neste platene, No Guarantees (2010) og Someone to Love (2012), utviklet Ida seg som låtskriver og musiker, samtidig som musikk-Norge viste sin respekt ved å holde av tre Spellemannpriser i countryklassen på rad for disse platene. En sjelden flying start på en karriere, der Ida også rakk å turnere landet på kryss og tvers med Trøndelags beste countryrockere i bandet.

Men Ida benyttet også sin posisjon til å utvide sin horisont, musikalsk og menneskelig, og de siste årene har hun vært stadig på reise mellom Inderøya og noen av USAs mest sentrale musikkdestinasjoner, fra Woodstock til Los Angeles til Nashville. Der Ida har knyttet tette bånd til låtskrivere, musikere, produsenter og studioteknikere av flere generasjoner.

Det første beviset for at Ida Jenshus definitivt var på vei musikalsk kom med EPen Let it go i 2014. Med ett ble rammene brutt, åpningskuttet, «Shallow River» hadde tre satser og strakk seg mot nesten femten minutter. Musikken var ekspansiv nok til at landets cowboyer satte kaffe´n i vrangstrupen.

Året etter kom det fjerde albumet, der tittelen Starting Over Again neppe kunne signalisert tydeligere at Ida Jenshus ikke lenger var den artisten du trodde du kjente. Om Ida fortsatt spilte countryrock, så hadde rocken definitivt fått overtaket.

I fjor høst turnerte Ida i Norge kun med trommeslageren Pål Hausken, intime konserter som ble tatt opp av tekniker Håvard Soknes. I våres resulterte disse opptakene i Idas første konsertplate, minialbumet Live.

Etter fjorårets turné dro Ida tilbake til Nashville og musikklåven som tilhører den legendariske sangeren/ låtskriveren J.D. Souther, California-rockens mest sentrale og myteomspunne spiller på 1970-tallet, med tette bånd til Eagles og Linda Ronstadt.

– …Tida jeg har tilbrakt i John Davids låve har vært helt avgjørende for hvordan det nye albumet, Two Worlds, har blitt. Der har jeg hatt god tid til å holde på for meg selv, teste ut sanger på gitarer og flygelet, og latt sangene og historiene vise veien musikalsk. Jeg har samarbeidet med John David på tekstene til fem av sangene, vi diskuterer mye sammen, samtidig som begge leser mye, forteller Ida…

Two Worlds er den første plata produsert av Ida Jenshus alene. Den er spilt inn i fem studioer, fra Blackbird i Nashville til Brygga i Trondheim, og der teknikerne Soknes og Pål Brekkås har vært viktige medhjelpere under veis.

Tittelen, Two Worlds, er også et bilde på den kreative kampen som utspiller seg, mellom det trygge og det usikre.

Albumet er bok-endet av de to sangene «April Child» og «Two Worlds», begge ambisiøse komposisjoner som tar seg god tid i sin oppbygging.

«April Child» inneholder strykere og glitrende gitarspilling av Ida og long-time musiker, Alexander Pettersen. En musikalsk akvarell som antyder noe om Idas oppvekst. En sang for et kommende best-of-album.

Selve tittelkuttet er majestetisk i sin lavmælte utvikling, med helnorsk bro av felespiller Gjermund Larsen. Der Ida borer dypt i livet hun lever og de unike erfaringene hun allerede har samlet på seg. Men hvor erkjennelsen er; «Nothing last forever. Now I´m coming down». Sangen og albumet avsluttes av ordene «..Going home to the river, the river that sings».

«Love me like today», som også er å høre på Live, er strippet ned til bare Idas stemme og akustiske gitar. Det kan meget vel være den vakreste sangen på noe Ida-album så langt.

Two Worlds er spilt inn med både norske og amerikanske medmusikere, på sangen «Greatest love» hører vi Pål Hausken på trommer og Viktor Krauss (bror av Alison Krauss) på kontrabass. På de to instrumentalene, «Deep Sea» og «Arrival» spiller Ida henholdsvis omnichord og piano/ elgitar, mens Hausken spiller perkusjon og Petter Vågan spiller lap steel. Musikk fra en helt annen av Idas verdener.

Vinylutgaven av Two Worlds inneholder også den første pressingen av Live på vinyl.

I høst gjør Ida Jenshus en Norgesturné som teller konserter i Olavshallen i Trondheim, sammen med Trondheimssolistene, og Oslo Konserthus, med Oslo Strings. Det planlegges også en omfattende turné vår/sommer 2018.

– Tom Skjeklesæther

Reviews of Starting Over Again

6/6
It is grandiose, monumental and epic – and her best work yet - Dagbladet
6/6
You can let yourself float away in this seamless musical landscape - Trønderavisa
5/6
She confirms her position as one of our most exciting artists - Aftenposten
6/6
Her best and most daring album so far - Adresseavisa
5/6
Jenshus is lifting her music into higher spheres - Dagsavisen